Kukvička
Jedinečná viniční trať na jižně až jihovýchodně orientovaném svahu má své jméno po obci Kukvice, která se zde dříve rozkládala, v 16. století však byla vypálena Turky. Půdu v této trati tvoří velmi hluboké hlinitopísčité spraše s vysokým obsahem křemíku a vápníku, které se srážejí v hrudky, tzv. „cicváry“. Některými částmi trati probíhá navíc žíla půdy s magmatickým původem, což dodává chuti vína výraznou minerální stopu. Vysoká záhřevnost půdy udržuje ve vinici poměrně vysokou teplotu i v nočních hodinách, což je důležité zejména pro období dozrávání hroznů.
Rodina Čapkova obhospodařuje vinice o výměře cca 12 ha, a to v obcích Josefov a Hrušky. V této oblasti se mimo tradičních bílých odrůd dobře daří i odrůdám modrým, což umožňuje vyrábět vysoce kvalitní červená vína. Pro obhospodařování vinic je využíváno moderních agrotechnických postupů (rýnsko-hesenské vedení, krátký řez, odlistění, redukce hroznů), díky čemuž lze produkovat vína přívlastkové kategorie i v méně příznivých letech. Všechny vinice jsou rovněž součástí integrované produkce révy vinné v ČR, což v praxi znamená snížený počet aplikací chemických prostředků. Vinařství v současné době vyrábí vína ze čtyř viničních tratí, z nichž každá má své přednosti. Část suroviny pochází od jiných pěstitelů, kteří však vyznávají stejný přístup k vinicím a je u nich možné během celého roku kvalitu hroznů průběžně kontrolovat.
Podle zbytkového cukru | 1. suché |
Zrálo v dubovém sudu | áno |