Doporučte nás
    • Podeľte sa o pozitívnu skúsenosť z našej spolupráce a odporučte nás Vašim známym a priateľom:
     Filtr
    • Cena
      0,-
        
      0,-
    • Podle zbytkového cukru
    • BIO
    • Zrálo v dubovém sudu
    • VEGAN (při čiření nebyly použity živočišné látky)

    Gravitační vinařství Vilavin

    Zoradenie

    Dobré pole, podoblast Mikulovská, oblast Morava

    Název gravitační znamená, že ve výrobě nejsou používány čerpadla na rmut ani na víno, což je pro výrobu mnohem šetrnější. Využívá se pouze síla gravitace na 6 patrech, což je unikát v České republice a jedná se o první a jediné vinařství tohoto druhu v ČR!

    Příběh gravitačního vinařství VILAVIN začíná v roce 1995 restitucí vinic a navázáním  na rodinnou vinařskou tradici dědů a pradědů. K výběru těch nejvhodnějších odrůd pro jednotlivé tratě byl přizván Profesor Kraus, který při volbě zohlednil nejen druh půdy a polohu, ale i proudění vzduchu v různých vegetačních obdobích. Vinice se nachází v oblasti nálezu podzemních termálních pramenů a unikátních slanisek, které jsou pozůstatkem dna vyschlého moře a rozkládají se na třech kopcích rozdělených do sedmi viničních tratí s rozdílným podložím, kdy každá nabízí charakteristický výraz. Každodenní péče o keře, jejich stárnutí a čerpání živin z větších a větších hloubek dává osobitější hrozny. Na 27 hektarech vinic, které jsou rozděleny na 7 viničních tratí v okolí vinařských obcí Novosedly a Dobré Pole pěstují celkem 8 odrůd: Chardonnay, Pálavu, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigeltrebe, Gewurtztraminer a Veltlínské zelené. Vinařské vybavení, které je rozmístěno v šesti technologických patrech včetně podzemí, je navrženo tak, aby samotná gravitace, což je zdroj čisté energie, postačila k přepravě od bobule, přes rmut, prokvašený rmut, mošt, odkalený mošt, mladé víno, až k zralému hotovému vínu tím nejjemnějším přirozeným pohybem. Minimální vzdálenosti mezi operacemi v jednotlivých patrech zajišťují efektivní stáčení s vyloučením nežádoucí oxidace. Absence čerpání čerpadly a filtrace pomáhá zadržet rozpuštěný oxid uhličitý po fermentaci ve zrajícím víně, což celkově mění jeho chuťový profil k lepšímu. Využitím gravitace namísto čerpadel se uchová hodnota textury vína. Rozpuštěné plyny také pozitivně ovlivňují celkový profil. Chuť je svěžejší a živější.

     
    Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac informácií nájdete tu.
    Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.