Sherry Dry Sack Medium, Williams & Humbert - polosuché

    Sherry Dry Sack Medium, Williams & Humbert  - polosuché
    Polosuché sherry světle jantarové barvy s hlubokým, avšak lahodným buketem. Chutí a vůní připomíná směs ořechů, je plné na patře, harmonické a lahodné. Dry Sack Medium Dry je připraveno smícháním nejlepších druhů starých sherry vín Amotillados, Olorosos a sladkých druhů Pedro Ximenez a vín z odrůdy Palomino. Po smíchání zraje v dubových sudech za přístupu kyslíku po dobu minimálně 6 let.
    Kód produktu
    27030905
    Hmotnosť
    1,75 kg
    209 Kč bez DPH
    252 KčCena s DPH
    327 Kč s DPH za 1l

    Sherry se vyrábí v jižním Španělsku v oblasti Jerez v západní části Andalusie a je to dolihované (fortifikované) víno, které se nechá úplně prokvasit a následně se do něho přidá vinná pálenka, což je většinou Brandy de Jerez z odrůd Airen a Palomino. To je hlavní rozdíl mezi Portským vínem (Porto), do kterého se vinná pálenka (v tomto případě většinou Aguardente) přidává v průběhu kvašení, kdy je cukr ve víně ještě neprokvašený.

    Historie a sláva sherry začíná příchodem Maurů a jejich vynálezu – destilačního přístroje, kterým spotřebovávali přebytky ze sklizní, jenž pak následně přidávali do nových vín. Díky šťastné souhře přírodních podmínek v tomto nejjižnějším cípu Španělska vzniklo unikátní dolihované víno, které se společně s portským dělí o nejvyšší stupínek obliby v této kategorii.

    Vděčí za to také siru Francisu Drakeovi, který přivezl zpět do Anglie 2 900 sudů sherry jako válečnou kořist a nevědomky tak Španělům zajistil největší odbytiště tohoto vína. Pro výrobu jsou povoleny pouze tři odrůdy: Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel Fino. Princip výroby spočívá v působení kvasinkového povlaku (flor) na hladině vína v nedolitých sudech, který vínu dodá specifické vlastnosti, vůni a chuť. Pokud je flor dostatečný, vzniká nejžádanější a nejlepší typ sherry Fino.

    Dalšími druhy jsou Amontillado, Oloroso nebo Cream. Všechna vína se nechají prokvasit na suchá, poté se dolihují vinným destilátem na úroveň 15-20%, a následně dle požadavků doslazují zhuštěným neprokvašeným moštem. Nakonec se využitím systému Soleras, což je sestupné míchání vín z různě starých sudů, dosáhne shodných vlastností nového sherry.

     Špecifikácia
    Podle zbytkového cukru2. polosuché
    Zrálo v dubovém suduáno
     Hodnocení
    0/5
    QR code
     Sdílení
     
    Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac informácií nájdete tu.
    Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.