Prosecco je název celosvětově známého šumivého či perlivého vína z Itálie, kde je vyráběno především z odrůdy Glera, kterou musí být minimálně z 85% tvořeno. Zbytek může být tvořen odrůdami Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio nebo nově od srpna roku 2020 Pinot Noir pro růžová Prosecca. Do roku 2009 se Prosecco nazývala i odrůda, ze které bylo toto víno vyráběno. Hrozny na výrobu tohoto vína se pěstují v severoitalském regionu Veneto (Benátsko) v okrajově i v regionu Fruili. Prosecco vína se podobně jako ostatní italská vína dělí také do kategorie kontroly hroznů DOC (Denominazione di Origine Controllata) a DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) s tím, že pro DOCG jsou vyčleněny jen nejlepší vinice v okolí měst Valdobbiadene, Conegliano a Asolo, což je uvedeno na etiketě. Tento region byl také zařazen v roce 2019 do světového dědictví UNESCO.
Podle zbytkového cukru | 2. polosuché |
Zrálo v dubovém sudu | nie |