Cava jsou španělská šumivá vína, která se z valné většiny vyrábí v oblasti Katalánsko klasickou metodou zrání v lahvi, jako světoznámá vína z obalsti Champagne. Bílá vína se vyrábí převážně z odrůd Parellada, Macabeo, Xarel-lo či Chardonnay a růžová Cava je z odrůd Pinot Noir, Trepat či Monastrell. Původně se ale Cava vyráběla ze stejných odrůd jako v oblasti Champagne, kde se španělští vinaři inspirovali, ale jelikož byla roku 1887 napadna většina révy v oblasti Penedés révokazem Mšičkou, pozměnili se odrůdy pro přípravu Cavy na v té době některé z výše zmíněných odrůdy. Znakem Cavy je samotný název nebo čtyřramenná černá hvězda, což je záruka kvality a zákonem předepsaných kritérií. Cava se může podle Španělského vinařského zákona pěstovat v osmi vinařských oblastech: Aragonie, Baskicko, Kastilie a León, Katalánsko, Extremadura, Navarra, La Rioja a Valencie.
Co se týče zbytkové cukru, Cava se dělí na tyto základní stupně:
Brut Nature: bez přidaného cukru nebo do 3 g/l zbytkového cukru
Extra Brut: do 6 g/l zbytkového cukru
Brut: do 12 g/l zbytkového cukru
Semiseco: 32-50 g/l zbytkového cukru