Pouzdřany, podoblast Mikulovská
Hlinité spraše velké výhřevnosti a jedinečné mikroklima vytváří typický stepní terroir, který se výrazně a neopakovatelně odráží v chutích i vůních všech vín tohoto vinařství. A to od mladých, lehkých vín se svěží kyselinkou až po vyzrálá plná a minerální vína. Na rozloze téměř 40 hektarů pěstuje vinařství 9 bílých a 3 modré odrůdy. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Pinot blanc a Chardonnay. Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, co nejšetrnějším způsobem. Keře zásadně nepřetěžují a celoročně se starají o jejich správné zdraví a výživu. Při výrobě vín vinařství spojuje moderní metody s tradičními postupy. Aby dosáhli co nejlepších výsledků, uplatňují ruční sběr, šetrné lisování a filtraci, maceraci na slupkách, řízenou fermentaci, zrání na jemných kalech a samozřejmě hygienickou čistotu provozu.
Kolby založil Oldřich Drápal v roce 1997, nyní je vinařství vlastněno skupinou J&T. Název získalo podle stejnojmenného svahu, který se nachází v těsné blízkosti vinařství, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Historie pěstování vinné révy na kopci Kolby sahá podle písemných záznamů do období panování krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokazují, že réva na Kolby mohla růst dokonce už ve 2. století.