Sherry Pando, Dry Sack Fino, Williams & Humbert - suché

    Sherry Pando, Dry Sack Fino, Williams & Humbert - suché
    Suché sherry světle žluté barvy s jemným zlatavým odstínem. Lahodná, výrazná vůně po mandlích. Delikátní, svěží chuť s plným tělem a delším závěrem. Vyrábí se z prvního moštu, který se uvolňuje z hroznů jejich vlastní váhou a třením kuliček o sebe. Zraje v 500 l dubových sudech za přístupu kyslíku více jak 5 let. Víno je vyrobeno ze 100% z odrůd Palomino a má 15% alkoholu.
    Kód produktu
    27030904
    Hmotnost
    1,75 kg
    209 Kč bez DPH
    252 KčCena s DPH
    327 Kč s DPH za 1l

    Sherry se vyrábí v jižním Španělsku v oblasti Jerez v západní části Andalusie a je to dolihované (fortifikované) víno, které se nechá úplně prokvasit a následně se do něho přidá vinná pálenka, což je většinou Brandy de Jerez z odrůd Airen a Palomino. To je hlavní rozdíl mezi Portským vínem (Porto), do kterého se vinná pálenka (v tomto případě většinou Aguardente) přidává v průběhu kvašení, kdy je cukr ve víně ještě neprokvašený.

    Historie a sláva sherry začíná příchodem Maurů a jejich vynálezu – destilačního přístroje, kterým spotřebovávali přebytky ze sklizní, jenž pak následně přidávali do nových vín. Díky šťastné souhře přírodních podmínek v tomto nejjižnějším cípu Španělska vzniklo unikátní dolihované víno, které se společně s portským dělí o nejvyšší stupínek obliby v této kategorii.

    Vděčí za to také siru Francisu Drakeovi, který přivezl zpět do Anglie 2 900 sudů sherry jako válečnou kořist a nevědomky tak Španělům zajistil největší odbytiště tohoto vína. Pro výrobu jsou povoleny pouze tři odrůdy: Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel Fino. Princip výroby spočívá v působení kvasinkového povlaku (flor) na hladině vína v nedolitých sudech, který vínu dodá specifické vlastnosti, vůni a chuť. Pokud je flor dostatečný, vzniká nejžádanější a nejlepší typ sherry Fino.

    Dalšími druhy jsou Amontillado, Oloroso nebo Cream. Všechna vína se nechají prokvasit na suchá, poté se dolihují vinným destilátem na úroveň 15-20%, a následně dle požadavků doslazují zhuštěným neprokvašeným moštem. Nakonec se využitím systému Soleras, což je sestupné míchání vín z různě starých sudů, dosáhne shodných vlastností nového sherry.

     Specifikace
    Podle zbytkového cukru1. suché
    Zrálo v dubovém suduano
     Hodnocení
    0/5
    QR code
     Sdílení
     
    Na těchto stránkách platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18-ti let. Všechna vína obsahují alergen č.12, oxid siřičitý (SO2)- Více informací naleznete zde.
    Soubory cookies používáme pro správné fungování naší webové stránky a jejích funkcí. Pomocí souborů cookies si také například pamatujeme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pro vás relevanci zobrazovaných reklam, počítáme návštěvu stránek a pamatujeme si vaše nastavení provedená na stránce.